Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Blog-beeld-DPR-noteren

WAB wordt hoofdpijndossier voor Koolmees

Laatste update op 20 juli 2020 om 10:32 am
Leestijd: 2 minuten

De Wet Arbeidsmarkt in Balans dreigt voor minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken net zo’n hoofdpijndossier te worden als de Wet Werk en Zekerheid dat voor zijn voorganger Lodewijk Asscher was. De leden van de vaste Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hebben een dermate grote hoeveelheid vragen en opmerkingen op hem afgevuurd dat het nog maar de vraag is of Koolmees erin slaagt de nieuwe arbeidswet tijdig door de Eerste Kamer te loodsen.

Het zijn overigens niet alleen de oppositiepartijen die zo hun bedenkingen bij de WAB hebben: ook zijn eigen partij D66 en coalitiepartner VVD plaatsen de nodige kanttekeningen bij de wet die ervoor moet zorgen dat vast werk minder vast wordt en flexibel werk minder flexibel. De tijdsdruk op de minister wordt daardoor met de dag groter. Het is voor hem namelijk van groot belang de wet vóór 11 juni in de Senaat behandeld te krijgen. Op die datum treedt de nieuwe Eerste Kamer aan en is de meerderheid van het kabinet verdwenen. Het is dus nog maar de vraag of Koolmees dan nog een meerderheid achter zich weet te krijgen.

Payrolling

De partijgenoten van Koolmees sluiten zich aan bij de kritiek van de Raad van State die van mening is dat de minister zich te veel vastbijt in de verschillen tussen vaste en flexibele contracten. Ze zien liever dat de overheid een harde, uniforme ondergrens aan bescherming voor álle werkenden vastlegt. De PvdA is bang dat bedrijven door de wet hun toevlucht gaan zoeken tot allerlei zzp-constructies. De socialisten willen van de minister weten hoeveel zzp’ers hij denkt dat er door de WAB bij zullen komen en wat hij gaat doen aan de schijnzelfstandigheid die daarbij onherroepelijk op grote schaal gaat ontstaan. Ze zien tot slot nog een andere beer op de weg: de maatregelen die Koolmees wil nemen om payrolling onaantrekkelijker te maken, zouden er wel eens toe kunnen leiden dat bedrijven meer buitenlandse werknemers in Nederland gaan detacheren omdat dit dan veel voordeliger is.

Zwart werk

De VVD vindt dat de nieuwe maatregelen om tijdelijk werk duurder te maken ondernemers in seizoensgebonden sectoren zoals de land- en tuinbouw en de recreatie onevenredig hard treffen. De liberalen vrezen dat dit tot ongewenste fiscale constructies en een verdere toename van zwart werk gaat leiden.

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom de WAB? Volg deze pagina en meld je aan voor onze Wetswijzigingen Alert. 

Back To Top