Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Positieve man met bril en rood blousje zit achter laptop en schrijft iets in schriftje

Zorgeloos navigeren door de Wtta: zo doe je dat!

Leestijd: 4 minuten

Het is niets nieuws dat de flexbranche continu verandert. Dat brengt niet alleen mogelijkheden, maar ook uitdagingen met zich mee. Want hoe ga je met die steeds veranderende regels om? De Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta) is zo’n wet met grote impact en complexiteit. Met alles wat erbij komt kijken, is een steuntje in de rug geen overbodige luxe. In dit artikel reiken we je handvatten aan hoe jij zorgeloos het nieuwe stelsel instroomt!

Navigeer snel naar

Dit is waar je aan moet voldoen

Minister van Gennip kondigde in haar kamerbrief aan dat de Wtta met één jaar is uitgesteld; het gaat nu in per 1 januari 2027. Voor het gemak vind je hier een opsomming van de toelatingseisen. In het toelatingsstelsel dien je als uitlener te voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Ingeschreven staan in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK);
  • Aantoonbaar voldoen aan het normenkader middels een goedgekeurd inspectierapport door een onafhankelijke inspectie-instelling;
  • In bezit zijn van een Verklaring Omtrent het Gedrag voor rechtspersonen (VOG RP);
  • Voldoen aan een waarborgsom van €100.000.

Het normenkader van de Wtta bestaat uit vijf onderdelen:

  1. Het normenkader van de Stichting Normering Arbeid (SNA);
  2. Het toepassen van het juiste loon op basis van het loonverhoudingsvoorschrift (inlenersbeloning) en transparante communicatie (informatie arbeidsvoorwaarden) daarover in de keten;
  3. Een procedure bij werving en selectie ter bevordering van gelijke kansen (anti-discriminatiebeleid);
  4. Het waarborgen van de veiligheid op de werkplek door de veiligheids- en gezondheidsrisico’s van het werk schriftelijk vast te leggen en deze doorgeven aan de werknemers;
  5. Voldoen aan huisvestigingscertificering zoals het SNF-keurmerk van de Stichting Normering Flexwonen op het moment dat het uitzendbureau voorziet of doet voorzien in huisvesting van arbeidsmigranten.

Belangrijke data Wtta

Het nieuwe stelsel lijkt misschien verder weg, maar de ingang is dichterbij dan je denkt. Zeker met de voorbereidingen die je moet treffen tijdens de weg ernaartoe.

Zorg er daarom voor dat je:

  • Vóór 31 december 2025 meldt aan de minister dat je een toelatingsaanvraag indient vóór 1 juli 2026, inclusief inspectierapport;
  • Vóór 30 juni 2026…
    • …voldoet aan het normenkader, waaronder het in bezit zijn van het SNA-certificaat en het SNF-keurmerk;
    • …in bezit bent van het een VOG RP;
    • …de waarborgsom kan overmaken;
    • …toelating aanvraagt bij de toelatende instelling (TI).
  • Op 1 januari 2027 bent toegelaten. 
Hoe bereid ik me op tijd voor? Wtta A tot Z gids

Gids: Wat betekent de Wtta voor jou?

Vanaf 1 januari 2027 mag je volgens de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta) alleen arbeidskrachten uitzenden als je daartoe bent toegelaten. Omdat we snappen dat er een hoop bij komt kijken en het niet naleven van het nieuwe normenkader grote gevolgen heeft, bereiden we je in deze gratis gids van A tot Z voor!

  • Wat is de Wtta?
  • Wat zijn de eisen in jouw situatie?
  • Hoe bereid je je op tijd voor?

Maak gebruik van het overgangsrecht: SNA de sleutel

In de aanloop naar de toelatingsplicht per 1 januari 2027 kun je gebruik maken van het overgangsrecht. Meld vóór 31 december 2025 bij de minister dat je een toelatingsaanvraag indient voor 1 juli 2026. Als je dan vóór 30 juni 2026 beschikt over een SNA-certificaat, overleg je deze tijdens je eerste toelatingsaanvraag, in plaats van een inspectierapport. Je wordt dan opgenomen in het openbare toelatingsregister. Voor derden is het dan niet zichtbaar dat jouw toelating enkel op basis van het SNA-certificaat is geschied.

Let wel, na je eerste toelatingsaanvraag heb je een inspanningsverplichting, wat betekent dat wanneer een inspectie-instelling tijd heeft, je onderneming op moet voor inspectie.

Ook goed om te weten, met het overgangsrecht kun je na 1 januari 2027 blijven uitzenden, detacheren en payrollen, ook als je nog geen positief inspectierapport hebt op basis van het nieuwe normenkader.

Lees ook: SNA-keurmerk: hoe zit dat met het toelatingsstelsel?

Advies en ondersteuning voor meer rust

Het is duidelijk dat er een hoop komt kijken bij het nieuwe stelsel. En wil je echt álles erover weten, dan zou dit artikel nog veel langer (en saaier) worden. Daarom is begeleiding in de aanloop naar het nieuwe stelsel geen overbodige luxe. Wij bieden je graag deze begeleiding én hulp!

Bij DIRECT Payrolling & Staffing nemen we jouw volledige juridisch werkgeverschap over en adviseren we je met de juiste kennis over wet- en regelgeving in de flexbranche. Ga je met ons in zee, dan is jouw uitzendbureau direct SNA-gecertificeerd via DIRECT Payrolling & Staffing. Ook geldt de Wtta waarborgsom dan voor ons en níet voor jou. Door samen te werken met een betrouwbare backoffice partner heb jij minder zorgen en juist meer tijd om je te focussen op de rest van de toelatingseisen!

Jouw voordeel van backoffice uitbesteden

Kies je voor een betrouwbare en professionele backoffice partij, dan levert dat jou het volgende op:

  • Wtta begeleiding én ondersteuning;
  • Kennis van HR-experts direct tot jouw beschikking;
  • Minimale (salaris)administratie omtrent personeel;
  • Volledige verzuimbegeleiding en arbeidsongevallendekking;
  • 100% compliance werken met alle certificeringen;
  • Betrouwbare HR-software.

Meer weten?

Behoefte aan vrijblijvend advies of een partner om mee te sparren? Neem dan gerust contact op met één van onze experts. We helpen je graag verder!

Plan een afspraak in voor een gratis consult

Joël Knuijver
calendly

Benieuwd hoe jouw onderneming flexibel kan ondernemen? In een videocall bekijken wij samen hoe we jouw personeelszaken kunnen inrichten. Kies gerust een datum en tijdstip, dan spreken we elkaar snel!

Plan direct je afspraak

Joël Knuijver
Accountmanager

Lees meer over dit onderwerp:

Back To Top