Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Koets met koning en koningin en Amalia op Prinsjesdag 2024

Prinsjesdag 2024: plannen voor arbeidsmigratie

  • Blog
Leestijd: 3 minuten

Vorige week dinsdag was het weer Prinsjesdag, waarbij het kabinet de begroting onthulde voor komend jaar. Het is duidelijk dat het kabinet arbeidsmigratie wil inperken. Hoe ze dat precies gaan doen, staat nog niet vast; er is nog veel onderzoek nodig. Lees hier de plannen van het kabinet wat betreft arbeidsmigratie en arbeidskrapte.

Navigeer snel naar

Misstanden tegengaan met Wtta

Met het doel om malafide uitzendbureaus tegen te gaan en de kwetsbare positie van arbeidsmigranten en flexkrachten te beschermen, is de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta) in het leven geroepen. Hiervoor wordt de Nederlandse Arbeidsinspectie ook uitgebreid.

Daarnaast wil het kabinet oneigenlijke detachering van derdelanders naar Nederland aanpakken. Dit willen ze doen middels een sterkere Europese Arbeidsautoriteit (ELA), het verbeteren van de informatievoorziening in landen van herkomst en samenwerking met landen van herkomst wat betreft terugkeer van de derdelander. De Europese Commissie komt later dit jaar met een evaluatie van de ELA.

Mogelijk uitzendverbod in bepaalde sectoren

Uit onderzoek blijkt dat in sommige sectoren, zoals de vleessector, een groot deel van de arbeidsmigranten structureel wordt uitgebuit. Daarom doet het kabinet onderzoek naar een eventueel uitzendverbod in zulke sectoren. Een andere optie is om een deel van de arbeidskrachten verplicht op de loonlijst te zetten. Of dit daadwerkelijk in de Waadi wordt opgenomen, zal afhangen van onderzoek naar de impact en verwachte effectiviteit en proportionaliteit van het plan.

Waarschijnlijk geen vakkrachtenregeling

Het plan voor een ‘vakkrachtenregeling’ in de technieksector van het vorige kabinet gaat mogelijk niet door. In dit plan zouden tijdelijke vakkrachten uit landen buiten de EU onder strenge voorwaarden de arbeidskrapte in de technieksector moeten verlichten. De huidige minister van sociale zaken en werkgelegenheid, Van Hijum, ziet dit niet gauw gebeuren en investeert liever in omscholing.

“Ik voel weinig enthousiasme om aan de ene kant maatregelen te bedenken voor beperking en aan de andere kant aan regelingen te werken om nieuwe groepen weer aan te trekken.”

30%-regeling wordt 27%-regeling

De 30%-regeling, ook wel expatregeling, is een regeling voor expats die tijdelijk in Nederland werken en onder voorwaarden een belastingvrije vergoeding ontvangen tot 30% van hun verdiende loon. Het was de bedoeling om deze regeling stapsgewijs en grotendeels af te bouwen, maar dit wil het nieuwe kabinet terugdraaien. Het idee is om vanaf 2027 de vergoeding te verlagen tot maximaal 27% van het belaste loon. Daarnaast wil het kabinet de inkomensnorm van €46.107 verhogen naar €50.436, en voor expats onder de 30 jaar met mastergraad van €35.048 naar €38.388. Dat betekent dat vanaf 2027 minder expats in aanmerking komen voor de regeling en de vergoeding lager wordt.

In 2025 en 2026 geldt nog de huidige inkomensnorm.

Aanscherpen kennismigrantenregeling

Via de kennismigrantenregeling kunnen migranten van buiten de EU hier werken als ze meer dan een bepaald salaris verdienen. Dit bedrag ligt rond de vijfduizend euro, voor migranten boven de 30 jaar. Dit salariscriterium bepaalt of iemand als een kennismigrant wordt gezien. Wetenschappelijk onderzoekers en artsen in opleiding zijn hierbij een uitzondering; voor hen geldt een lager salariscriterium. Ook moet de werkgever een door de IND erkend referent zijn.

Nu wil het kabinet de regeling aanscherpen en alleen toepassen op kennismigranten die ‘echt nodig zijn’. Hoe ze dat willen doen, gaan ze nog onderzoeken. Ook wil het ministerie van SZW onderzoeken of er andere regels nodig zijn voor uitleners die als erkend referent optreden.

Werk moet lonend zijn

Het kabinet wil arbeidskrapte verlichten door meer werk aan te bieden en mensen meer uren te laten werken, in plaats van het richten op arbeidsmigratie. Daarom wil het kabinet de belasting op arbeid en de marginale druk voor middengroepen verlagen. Het huidige belasting- en toeslagenstelsel nodigt namelijk niet altijd uit om meer uren te gaan werken. Echter hangt dit af van individuele factoren, zoals in de waardering van arbeid, het gewenste inkomen, kinderen en mantelzorg en de behoefte aan vrije tijd. Al met al zouden de nieuwe plannen ervoor moeten zorgen dat meer werken lonender wordt.

Meer weten of advies over bemiddelen in arbeidsmigranten?

Elk jaar verandert er weer een hoop. We praten je graag bij over de laatste ontwikkelingen en begeleiden je door de (soms hobbelige) weg van uitzenden. Of het nu gaat om het beheer van arbeidscontracten, personeelsadministratie of bemiddelen in arbeidsmigranten, wij zijn er voor je. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op, dan komen we zo snel mogelijk bij je terug en gaan we samen meters maken in de wereld van flex!

Plan een afspraak in voor een gratis consult

Joël Knuijver
calendly

Benieuwd hoe jouw onderneming flexibel kan ondernemen? In een videocall bekijken wij samen hoe we jouw personeelszaken kunnen inrichten. Kies gerust een datum en tijdstip, dan spreken we elkaar snel!

Plan direct je afspraak

Joël Knuijver
Accountmanager

Lees meer over dit onderwerp:

Back To Top