Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
overleggen met pen en papier over rechtspraak

Invoering Wtta werderom uitgesteld: Justis kan uitvoering niet aan

  • Blog
Leestijd: 3 minuten

In een kamerbrief van minister Sociale Zaken en Werkgelegenheid Eddy van Hijum blijkt dat de Wtta wederom wordt uitgesteld. Dienst Justis, als aangewezen Toelatende Instantie (TI), liet weten deze taak niet aan te kunnen. In januari 2025 wordt meer duidelijk over de nieuwe invoeringsdatum. Lees hier meer over het uitstel. 

Navigeer snel naar

Screeningsautoriteit Justis

Een Toelatende Instantie (TI) is een onafhankelijk overheidsorgaan dat officieel toelatingen van intermediairs verleent. Screeningsaurotiteit Justis was de daarvoor aangewezen partij. De Tweede Kamer was echter nog in afwachting of Justis deze taak daadwerkelijk zou kunnen uitvoeren.

Justis heeft inmiddels laten weten het niet te kunnen uitvoeren. Volgens Van Hijum betekent dit dat de inwerkingtreding per 1 januari 2026 niet haalbaar is. Er moet actief worden gezocht naar alternatieven. Van Hijum belooft in januari met meer informatie te komen over een nieuwe invoeringsdatum.

"Het is goed dat de minister kiest voor een zorgvuldige uitvoering in plaats van een snelle invoering."

ABU pleit voor zorgvuldigheid en benadrukt rechtszekerheid

ABU liet weten het eens te zijn met een zorgvuldige aanpak van de invoering van de Wtta. Jurriën Koops van de ABU zegt: “Het is goed dat de minister kiest voor een zorgvuldige uitvoering in plaats van een snelle invoering. Alleen zo kunnen we een stabiel en effectief systeem creëren waar zowel werknemers, (uitzend)ondernemers als de maatschappij bij gebaat zijn.”

Daarnaast benadrukt ABU het belang van maatwerk en oog voor mogelijke oneerlijke gevolgen bij het uitvoeren van het stelsel. ABU vindt dat er altijd ruimte moet zijn om fouten te maken en deze te recht te trekken. Daarom is het volgens de brancheorganisatie belangrijk om een goede en gezaghebbende uitvoering van het systeem te hebben, waarbij het missen van één vinkje niet direct voor drastische gevolgen zorgt. Tegelijkertijd is het de kunst dat het toelatingsstelsel daadwerkelijk malafide bureaus effectief kan uitsluiten.

NBBU: draagvlak sector belangrijk voor deze wet

Brancheorganisatie NBBU benadrukt ook het belang van een menselijke, wendbare en toekomstbestendige uitvoeringswijze. Dit is volgens de principes van het programma Werk aan Uitvoering (WaU). “Alleen op basis van deze werkwijze blijft er draagvlak in de sector voor deze ingrijpende wet. … Het gezamenlijke doel blijft om werknemers beter te beschermen en een gelijk speelveld voor ondernemingen te creëren. Ook willen alle betrokken partijen dat malafide uitleners geweerd worden. Maar voorkomen dient te worden dat in die strijd bonafide ondernemingen hun toelating verliezen doordat er te zwart-wit wordt ingezoomd op administratieve fouten.”

‘Wacht niet met het halen SNA-keurmerk'

Vóór de aankondiging van het het uitstel liet Julisa Fereijra-Phelipa, directeur Normec VRO, in een Flexnieuws Podcast weten dat uitzendondernemers echt niet moeten wachten met het halen van het SNA-keurmerk. “Als ondernemingen zich voor het eerst bij ons aanmelden voor het SNA-keurmerk, halen ze dat in 9 van de 10 gevallen niet in één keer. Die hebben zeker wel een jaartje nodig om de herstelmaatregelen door te voeren en alsnog het keurmerk te halen. Dus wacht nou niet, ook al is de Wtta met een jaar of misschien anderhalf jaar uitgesteld.”

"Als ondernemingen zich voor het eerst bij ons aanmelden voor het SNA-keurmerk, halen ze dat in 9 van de 10 gevallen niet in één keer."

Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten

De Wtta werd in het leven geroepen om misstanden tegen te gaan en de positie van kwetsbare arbeidskrachten te beschermen. Meer over het normenkader, het SNA-keurmerk en wat de Wtta voor jou betekent, vind je in onze gratis gids. Let wel, genoemde data kunnen in de toekomst afwijken i.v.m. uitstel van de wet.

Hoe bereid ik me op tijd voor? Wtta A tot Z gids

Gids: Wat betekent de Wtta voor jou?

Vanaf 1 januari 2027 mag je volgens de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta) alleen arbeidskrachten uitzenden als je daartoe bent toegelaten. Omdat we snappen dat er een hoop bij komt kijken en het niet naleven van het nieuwe normenkader grote gevolgen heeft, bereiden we je in deze gratis gids van A tot Z voor!

  • Wat is de Wtta?
  • Wat zijn de eisen in jouw situatie?
  • Hoe bereid je je op tijd voor?

Vrijblijvend advies?

Als HR-expert en backoffice partner maken we de complexe flexbranche graag simpel voor je. Al helemaal in tijden van grote veranderingen zoals de Wtta, DBA wet en AI. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op, dan zoeken we samen een passende oplossing voor alle uitdagingen die je hebt!

Plan een afspraak in voor een gratis consult

Joël Knuijver
calendly

Benieuwd hoe jouw onderneming flexibel kan ondernemen? In een videocall bekijken wij samen hoe we jouw personeelszaken kunnen inrichten. Kies gerust een datum en tijdstip, dan spreken we elkaar snel!

Plan direct je afspraak

Joël Knuijver
Accountmanager

Lees meer over dit onderwerp:

Back To Top