Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Benen van schoonmaker met witte klompen en een dwijl op een witte vloer

DBA wetgeving: handhaving per 1 januari 2025, maar nog steeds grote onduidelijkheid

  • Blog
Leestijd: 3 minuten

Wanneer is iemand een echte zzp’er en wanneer is er sprake van verkapte loondienst? De DBA wetgeving moet helpen bij het bepalen of er sprake is van loondienst. Echter riep de wet in 2016 al een hoop verwarring op, waardoor er niet actief op werd gehandhaafd. Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst wel gaan handhaven, maar de verwarring rondom de regels is er nog steeds. Lees hier meer over schijnzelfstandigheid, de gevolgen van de DBA wetgeving en tips!

Navigeer snel naar

Wat is schijnzelfstandigheid?

Volgens de Belastingdienst betekent schijnzelfstandigheid: “dat iemand zich presenteert als zelfstandige terwijl er volgens het arbeidsrecht sprake is van een dienstverband.” Werkgevers kunnen schijnconstructies opstellen om belastingen en premies te ontlopen, maar daardoor heeft de ‘medewerker’ in kwestie minder bescherming bij ontslag of zieke. Daarom is er de DBA wetgeving, waar vanaf komend jaar actief op gehandhaafd zal worden door de Belastingdienst.

DBA wetgeving: wanneer sprake van loondienst?

De DBA wetgeving (Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie) moet ervoor zorgen dat opdrachtgever en opdrachtnemer samen kunnen bepalen of de uitvoering van de opdracht wordt gezien als loondienst. Wanneer is er dan volgens de Belastingdienst sprake van loondienst? Als de volgende 3 kenmerken van toepassing zijn:

  • Werkgeversgezag 
  • De verplichting tot het leveren van (persoonlijke) arbeid 
  • Een beloning 

 

Over het werkgeversgezag heerst de meeste onduidelijkheid. Daarvoor zijn de volgende vragen belangrijk. Kun je op minimaal 1 vraag ‘ja’ beantwoorden, dan is dit een sterke aanwijzing voor een gezagsverhouding volgens de Belastingdienst:

  • Kan je bepalen hoe, wanneer, waar en met wie je opdrachtnemer aan de opdracht werkt?
  • Kun je bepalen hoeveel uur of hoeveel dagen per week je opdrachtnemer aan je opdracht werkt?
  • Als je opdrachtnemer met anderen moet samenwerken, kun je je dan bemoeien met die samenwerking?
  • Als je opdrachtnemer hetzelfde werk doet als je werknemers, kun je je opdrachtnemer dezelfde aanwijzingen en instructies geven als je werknemers?

Grote onduidelijkheid bij zzp’ers en werkgevers

Volgens een rondgang van de NOS heerst er onder ZZP’ers en werkgevers nog veel onduidelijkheid over de DBA wetgeving en de voorwaarden voor wie in loondienst moet zijn.

“De voorwaarden voor wie in loondienst moet, zijn gewoon niet te begrijpen of uit te voeren.”

Theo van Uum van de Vereniging Gehandicaptenzorg verwacht dat het handhaven willekeurig gaat uitpakken. “Dat de ene inspecteur de wet anders zal interpreteren dan een ander en dus anders zal handhaven. De wetgeving is gewoon niet duidelijk.”

Veel zzp’ers die de NOS sprak zijn ook niet blij met de handhaving en willen niet in loondienst. De wet zou voorbijgaan aan de verschillen tussen zzp’ers. Zo is een maaltijdbezorger die alleen als zzp’er mag werken heel anders dan een IT’er die graag voor verschillende opdrachtgevers werkt en zelf zijn of haar werk bepaalt.

Tot slot is het ook nog de vraag of er met de goedgekeurde modelovereenkomsten gewerkt kan blijven worden. Hier zal meer over duidelijk worden in september/oktober 2024.

Gevolgen handhaving nieuwe wet

Sectoren zoals bouw, hoger onderwijs en de zorg kunnen niet om freelancers heen door personeelstekorten. Zo ook Remko van Berkel, directeur van onder meer BLOS kinderopvang, die het liefst iedereen in loondienst zou hebben. De handhaving van de DBA wetgeving zorgt ervoor dat het niet meer mogelijk is om zzp’er te zijn in de kinderopvang. Veel werkgevers vinden dit dan ook een goede ontwikkeling. Ook Theo van Uum van Vereniging Gehandicaptenzorg is bezig met het verminderen van zzp’ers.

Wel zijn werkgevers bang dat de flexibele schil van zzp’ers verdwijnt, die juist zo belangrijk is bij piekmomenten. Ook is het niet voor elke sector even makkelijk om mensen in loondienst te nemen, zoals de cultuursector met seizoensgebonden werk.

barman en barvrouw bezig met drankjes maken

Wat kun je in de tussentijd doen?

Hoewel er in de toekomst (hopelijk) meer duidelijk zal worden, bieden we je tot die tijd de volgende tips:

  • Werk zoals vastgelegd in jouw goedgekeurde modelovereenkomst. De Belastingdienst beoordeelt namelijk altijd de feitelijke werkwijze.
  • Ga geen zzp-constructie aan met personeel dat dient als ondersteuning. Voor deze werknemers zijn namelijk geen goedgekeurde modelovereenkomsten beschikbaar.
  • Blijf de ontwikkelingen van de wet volgen en bespreek regelmatig met je opdrachtnemer of jullie willen blijven samenwerken op de huidige basis.

Vrijblijvend advies

Bij DIRECT Payrolling & Staffing helpen we je graag als het gaat om personeelsvraagstukken. We hebben veel ervaring met zzp’ers en zijn altijd op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving. Neem gerust contact op met één van onze experts, dan kijken we samen hoe jij zorgeloos kunt blijven ondernemen in 2025!

Plan een afspraak in voor een gratis consult

Joël Knuijver
calendly

Benieuwd hoe jouw onderneming flexibel kan ondernemen? In een videocall bekijken wij samen hoe we jouw personeelszaken kunnen inrichten. Kies gerust een datum en tijdstip, dan spreken we elkaar snel!

Plan direct je afspraak

Joël Knuijver
Accountmanager

Lees meer over dit onderwerp:

Back To Top