5 tips om een pakkende vacaturetekst te schrijven
Het vinden van passende kandidaten voor openstaande vacatures is zo makkelijk nog niet. Nu we ons bevinden in een markt waarin ‘war for talent’ ons continu bezighoudt, moet iedere werkgever (en recruiter) z’n stinkende best doen om een voorkeurspositie te verkrijgen bij de potentiële kandidaat. Aan jou de taak om een onderscheidend vermogen te creëren in een concurrerende arbeidsmarkt.
Even snel een vacaturetekst schrijven? Nee! Belangrijker dan snelheid, is het vinden van de juiste kandidaat. Alles valt of staat dus met een goede vacaturetekst. Alleen met een goed uitgedachte en pakkende vacaturetekst spreek je de juiste mensen aan – en kan je die ook nog eens behouden. Omdat de vacaturetekst dus het startpunt is van een succesvolle match, geven we hieronder tips voor het schrijven van een goede vacaturetekst.
Wat is een pakkende vacaturetekst?
Het vinden van personeel met de juiste diploma’s, talenten en een juiste instelling. Een uitdaging waar wellicht wat ondersteuning bij nodig is. In veel branches is de zoektocht naar geschikte vakmensen of ervaren professionals een enorme uitdaging geworden. Dit komt bijvoorbeeld doordat sommige vakgebieden minder vertegenwoordigd zijn. Er is een historisch hoog aanbod aan vacatures en de steunmaatregelen tijdens de coronacrisis draagt niet bij omdat er nauwelijks werkloosheid is ontstaan hierdoor. Het uitbesteden van productie naar andere lageloonlanden is niet meer aantrekkelijk. Veel oorzaken voor een te krappe arbeidsmarkt.
Om die reden is het des temeer van belang om middels goede arbeidsvoorwaarden én een goede werkomgeving geschikt personeel te werven. Een wervende vacaturetekst is meer dan alleen een middel om een geweldige sollicitant te vinden. Het is ook de manier om je bedrijf in de spotlights te zetten. Ook bij potentiële klanten of opdrachtgevers. Val jij op met een leuke, frisse tekst? Dan straalt dat af op je bedrijf. Maar wat maakt een vacaturetekst ‘goed’? Met de onderstaande 5 tips kunnen wij je al een heel eind op weg helpen om je vindbaarheid online aanzienlijk te vergroten.
Tip 1. Gebruik een heldere titel
Gezocht: een ‘salestijger’, een ‘communicatieheld’, een ‘social media guru’. Zo’n originele vacaturetitel doet hip en eigentijds aan – maar zijn ze ook vindbaar? Niet echt. Wil je zo’n eigentijdse functietitel gebruiken, doe dat dan ergens in de vacature. Beter is het om in de titel de functietitel te noemen zoals die is. Dus: sales manager, verkoopmedewerk(st)er, verkoper binnendienst, of verkoper buitendienst. Zeg wat je bedoelt.
Tip 2. Vertel wat de baan omvat, maak het niet mooier
Omschrijf wat de baan precies inhoudt. In elke vacaturetekst moet tenminste staan om wat voor soort aanstelling het gaat (tijdelijk/vast), om hoeveel uren het gaat, wat de werkzaamheden zijn, welke ervaring en scholing vereist zijn, en vanuit welke plaats er gewerkt gaat worden. Doe je de functie interessanter lijken dan hij is, met meer verantwoordelijkheden en met werkzaamheden die in het echt eigenlijk helemaal niet aan de orde zijn, dan creëer je valse verwachtingen.
Tip 3. Vermijd lastige wollige woorden
Sommige woorden zijn zo vaak gebruikt, dat ze niemand meer opvallen in vacatureland. Een ‘uitdagende’ baan met ‘marktconform’ salaris bijvoorbeeld. Dat belooft élke vacature. Kijk dus kritisch naar de tekst op je scherm. Alle algemeenheden schrap je.
Tip 4. Schrijf niet over de organisatie, maar over het team
Bijna elke vacature begint met informatie over het bedrijf. Logisch, toch? Maar liever zoomen we nóg meer in – liever schrijf je over de mensen áchter het bedrijf. Geef het bedrijf een gezicht. Hoeveel mensen werken er? Wat is hun drijfveer, hun passie? Wat zijn hun uitdagingen van elke dag? Het schrijven over drijfveren – waarom je doet wat je doet – zorgt voor een stukje zingeving. Zeg nou zelf: het is prettig om te lezen dat de vacature waarvoor je solliciteert zinvol is. En dat de mensen achter het bedrijf waarde hechten aan jou in hun bedrijf.
Tip 5. Maak vacatureteksten vindbaar door middel van SEO
Heb je nog zo’n mooie vacature, wordt hij niet gelezen! Hier kan je wat aan doen door de vacature SEO-proof te maken, zodat hij goed vindbaar wordt in Google. Het zaak om de woorden die mensen gebruiken, terug te laten komen. Tijd om eens kritisch te bekijken of je eigenlijk wel de juiste woorden gebruikt – dat wil zeggen: de woorden die Nederland vandaag de dag gebruikt! Zoek je een social media specialist, of een social media manager, … redacteur, … expert, … medewerker? Hier komt Google Trends om de hoek kijken. We tikten de genoemde termen in, en zien meteen dat je met de term ‘social media manager’ altijd goed zit.
Maar een SEO vacaturetekst gaat nog verder dan het gebruiken van de juiste termen. Je wil ze namelijk meerdere keren terug laten komen, zo’n één of twee procent van de totale tekst. In een tekst van 400 woorden betekent dat dat het ‘zoekwoord’ vier tot acht keer in de vacature moet staan. Gebruik ook tussenkoppen wanneer je een vacature SEO gaat schrijven, waaronder één met de vacaturenaam.